Specificiteit en Sensitiviteit: onderbelicht?

EpiCheck @Home Urine Collectie Kit

6 augustus 2020

Het belang van NPV, Specificiteit en Sensitiviteit in biomarker urinetesten bij blaaskanker.

Biomarker urine testen zoals de Bladder EpiCheck kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de urologische praktijk. Biomarker urinetesten kunnen leiden tot een daling van het aantal (onnodige) cystoscopieën, het aantal ziekenhuisbezoeken en daarmee een bijdrage leveren aan de QOL voor de patiënt. Om dat te bereiken, moet een biomarker urinetest natuurlijk precies dat doen wat u en uw patiënt er van verwachten. Een vermindering van het aantal onnodige cystoscopieën met een zeer laag risico op het missen van ziekte. Kies daarom voor de Bladder EpiCheck. De blaaskanker follow-up biomarker urinetest met de hoogste sensitiviteit en specificiteit (en NPV!).

Biomarkers voor blaaskanker worden dikwijls enkel beoordeeld op hun NPV (negatief voorspellende waarde). Het hebben van een hoge NPV is uiteraard belangrijk. Echter de vraag hoe deze NPV tot stand is gekomen, is vaak een vraag (of uitleg) die overgeslagen wordt. De NPV alléén zegt op zichzelf namelijk niets over hoe goed een test is.

Als voorbeeld een follow-up studie waarbij de uitgangkans van ziekte zeer laag is: 2,5%. Iedereen in deze onderzochte populatie (2,5% voorkomen van ziekte) krijgt een negatieve uitslag. De NPV is dan 97,5%. De test scoort uiteraard slecht omdat iedereen met ziekte gemist wordt. Toch is er een ‘mooie’ NPV om te laten zien. De NPV alléén vertelt dus niet het hele verhaal en kan daarmee verwarrend of zelfs misleidend zijn.

Een hoge sensitiviteit en een hoge specificiteit zijn daarom ook zeer van belang om een juiste keuze te maken. Een hoge sensitiviteit geeft een lage kans op fout negatieven en dus op het missen van (hooggradige) ziekte. Een hoge specificiteit betekent minder kans op fout positieven en vertaalt zich in minder onnodige cystoscopieën. Dat is wat u wil voor uw patiënt en uw praktijk!

Met de Bladder EpiCheck haalt u een biomarker urinetest in huis, die uitstekend scoort op alle vlakken en daarmee uw praktijkvoering maximaal ondersteunt. U bereikt er mee wat u wilt bereiken. U reduceert uw onnodige cystoscopieën maximaal, met een zo klein mogelijke kans om HG ziekte te missen.

 Prof. Shahrokh F. Shariat: “Using Bladder EpiCheck as a rule-out test, can reduce 80% of cystoscopies without missing a single high-grade cancer”. (1)

De Bladder EpiCheck is een samenwerking tussen MML Medical BV en Sanquin Diagnostiek. Met de Bladder EpiCheck @home collectie kit kan de uitvoering van de test nu zelfs volledig vanuit huis van de patiënt plaats vinden. Uw patiënt verzamelt thuis zijn urine met de kant-en-klare Bladder EpiCheck @home collectie kit op het moment dat u aangeeft. De patiënt stuurt de verzamelde urine met reguliere post op aan Sanquin Diagnostiek. Sanquin Diagnostiek analyseert en u krijgt de uitslag van de test opgestuurd. Bij een negatieve uitslag kunt u overwegen een cystoscopie te vervangen.

Meer weten? Bel met 0315-642645 of mail met info@mml-medical.nl. Wij vertellen u graag meer over de Bladder EpiCheck en de @home collectie kit. 

 1.        D'Andrea, D., Soria, F., Zehetmayer, S., Gust, K.M., Korn, S., Witjes, J.A. and Shariat, S.F. (2019), Diagnostic accuracy, clinical utility and influence on decision‐making of a methylation urine biomarker test in the surveillance of non‐muscle‐invasive bladder cancer. BJU Int, 123: 959-967. doi:10.1111/bju.14673

Contact

Heeft u vragen, of wilt u graag meer informatie over één van onze producten? Neem dan contact op met MML-Medical.
Bel ons op (0315) 642645 of mail ons op info@mml-medical.nl.
U kunt ook ons contactformulier gebruiken.

Administratieve informatie
BTW nr. NL850589861B01
KvK 52769895

Stel een vraag

Versturen

Delen

Privacystatement                    © MML-Medical