Het belang van een goede pasvorm van loodschorten voor een effectieve bescherming tegen röntgenstraling.

Goede pasvorm loodschorten

16 maart 2023

In de medische wereld is veiligheid van het allergrootste belang, vooral bij blootstelling aan potentieel schadelijke röntgenstraling. Bij het nemen van röntgenfoto's of het uitvoeren van procedures waarbij röntgenstraling wordt gebruikt, is het dragen van een loodschort van essentieel belang. Maar wist je dat de pasvorm van een loodschort een cruciale rol speelt in de mate van bescherming die het biedt? In deze blog duiken we dieper in op waarom een goede pasvorm van loodschorten van uiterst belang is voor een effectieve bescherming tegen röntgenstraling.

  1. Maximaal bedekkingsgebied: Een loodschort dat goed past, biedt een maximale bedekking van het lichaam. Het moet de blootgestelde gebieden, zoals de borstkas, buik en bekken, volledig beschermen tegen de potentieel schadelijke effecten van röntgenstraling. Zelfs kleine openingen of losse delen van het schort kunnen blootstelling aan straling mogelijk maken, waardoor de effectiviteit van de bescherming aanzienlijk wordt verminderd.
  2. Vermindering van lekstraling: Een strak aansluitend loodschort minimaliseert de kans op lekstraling. Lekstraling ontstaat wanneer röntgenstraling de openingen tussen het lichaam en het schort binnendringt. Dit kan gebeuren als het schort te groot, te los of niet goed vastgemaakt is. Door ervoor te zorgen dat het schort nauw aansluit op het lichaam, kan het risico op lekstraling aanzienlijk worden verminderd.
  3. Comfort en mobiliteit: Hoewel bescherming tegen röntgenstraling prioriteit heeft, mag het comfort van de drager niet over het hoofd worden gezien. Een goed passend loodschort zorgt voor een beter draagcomfort en biedt voldoende bewegingsvrijheid tijdens het uitvoeren van medische procedures. Dit bevordert de productiviteit en vermindert vermoeidheid of ongemak die kunnen ontstaan door het dragen van een ongeschikt schort.
  4. Duurzaamheid en levensduur: Een loodschort dat perfect past, gaat langer mee. Door ervoor te zorgen dat het schort correct is afgestemd op de individuele drager, wordt overmatige slijtage op specifieke plekken voorkomen. Dit minimaliseert de kans op scheuren, beschadigingen of verzwakking van het beschermende materiaal, wat de levensduur van het schort verlengt en de behoefte aan frequente vervangingen vermindert.


Het belang van een goede pasvorm van loodschorten mag niet worden onderschat. Als professionals in de medische wereld moeten we ervoor zorgen dat we onszelf en onze patiënten de best mogelijke bescherming bieden tegen röntgenstraling. 

Contact

Heeft u vragen, of wilt u graag meer informatie over één van onze producten? Neem dan contact op met MML-Medical.
Bel ons op (0315) 642645 of mail ons op info@mml-medical.nl.
U kunt ook ons contactformulier gebruiken.

Administratieve informatie
BTW nr. NL850589861B01
KvK 52769895

Stel een vraag

Versturen

Delen

Privacystatement                    © MML-Medical