slide4

Technieken

Visual-ICE

Cryoablatie


Cryoablatie is een gerenommeerde bevriezingstechniek voor het behandelen van laesies. Door de apparatuur van MML-Medical te combineren met uw eigen Echo-, CT- of MRI-apparatuur kunt nog preciezer te werk gaan tijdens de behandeling van uw patiënten. Deze methode is bij uitstek geschikt voor het behandelen van laesies in de nieren, het prostaat of het bot.

Voordelen Cryoablatie

Behandeling van laesies met Cryoablatie blijkt effectief bij 95 procent van de behandelde laesies. Daarnaast zijn de complicatiecijfers van deze behandeling laag. Het gebruik van Cryonaalden zorgt er bovendien voor dat een patiënt niet geopereerd hoeft te worden. Hierdoor verliezen zij minder bloed en is het herstel en het verblijf in het ziekenhuis een stuk korter. Tijdens de behandeling heeft u uitstekend zicht op de ablatiezone waardoor u optimale controle over de behandeling van de laesie heeft.

Radiofrequente Ablatie 


Radiofrequente Ablatie (RFA) is een ablatietechniek waarmee u laesies behandelt met behulp van radiogolven. Deze techniek is minimaal invasief en zeer geschikt voor het behadelen van laesies in de lever, de schildklier en het bot.

Voordelen RFA

Ook bij RFA bespaart u patiënten een operatie waardoor zij minder bloed verliezen en sneller herstellen en korter in het ziekenhuis verblijven. Voor het uitvoeren van deze behandeling hebben wij een ruim aanbod aan electrodes. Hiermee kunt u laesies op verschillende plaatsen in het lichaam goed kunt behandelen. Met behulp van doorlichtingsapparatuur kunt u bovendien zeer secuur te werk gaan.

Radio Frequente Ablatie van schildkliernoduli

In juni 2002 heeft Professor J.H Baek M.D in Korea de eerste RFA procedure uitgevoerd voor de behandeling van een benigne thyroid noduli. Ondertussen heeft hij al vele patiënten zeer succesvol behandeld, diverse (multicenter) studies gedaan naar deze behandeling en hierover op vele (internationale) congressen gesproken.

De behandeling wordt uitgevoerd middels de zgn. “moving shot techniek”. Dit betekent dat de naald wordt ingebracht en de ablatie wordt gedaan tijdens het terug trekken van de naald. Door deze techniek te gebruiken kan er met behulp van ultrasound op een veilige manier een RFA worden gedaan. Door de naald trans isthmus in te brengen is de electrode volledig zichtbaar bij een transversale echo. Een van de voordelen om de naald trans istmisch in te brengen is dat er een minimale verhitting van de “gevaren driehoek” zal zijn met daarin een aantal zenuwen.

Dr Baek gebruikt hiervoor het VIVA RF systeem in combinatie met de 18 G Star RF electrodes van STARmed.

Speciaal voor de behandeling van schildkliernoduli heeft STARmed een 3-tal RF electrodes ontwikkeld:

STAR RF electrode 18 G, 7 cm met een tip van 5, 7 en 10 mm
STAR RF electrode Uni Faced, hiermee creëer je een halve maan ablatiezone
STAR RF electrode Bipolar, de energiestroom die ontstaat gaat alleen tussen de polen van de electrode

Safety

Prof. Baek heeft geparticipeerd in een multicenter studie naar de complicaties van deze behandeling. Deze studie is gepubliceerd onder de naam: Complications Encountered in the Treatment of Benign Thyroid Nodules with US-Guided Radiofrequency Ablation.

In deze studie zijn 1459 patiënten behandelend. En bij slecht 3,3 % is er een complicatie opgetreden. Complicaties die bij 15 patiënten zijn waargenomen waren een hematoom en verandering van de stem. Deze complicaties herstelden zich zonder verdere medische behandeling.

Efficacy

Er zijn diverse onderzoeken gepubliceerd die het effect van de behandeling weergeven. Uit een onderzoek gepubliceerd in 2013 (Eur. Radiol) waarin een 4 jaar follow up wordt beschreven blijkt er bij dat meer dan 93 % volume reductie is opgetreden na behandeling (of behandelingen). We hebben het hier over een volume reductie van 85%.

Wat is de maximale te verwijderen volume?

Er is geen maximaal volume. Door gebruik te maken van de” moving shot techniek” kun je de leasies behandelen zo groot als de leasie is. In verband met de kritieke structuren is het mogelijk de behandeling te herhalen na de eerste volume reductie.

Indicaties

Wat zouden indicaties kunnen zijn voor de behandeling van schildkliernoduli m.b.v. RFA

Benigne thyoid noduli
Symptomen als pijn in de nek, dysfasie, hoesten
Cosmetische problemen
AFTN gerelateerd aan thyrotoxicose
Recurrent thyroid carcinomen, bij bijvoorbeeld hoog risico patiënten.

Wilt u meer weten over schildklier RFA of wilt u de uitbreide brochure van Dr. Baek ontvangen?

Vraag het ons vrijblijvend en ga naar onze contactpagina.