slide3

Cryotherapie

Wat is Cryo-ablatie?

Cryo ablatie ( ook wel genoemd Cryotherapie) is een minimaal invasieve procedure die door middel van extreem koude temperaturen kanker cellen doodt, maar bij een juiste inzet, omringend weefsel weet te sparen. Specialisten over de gehele wereld gebruiken Cryotherapie al jaren voor verschillende soorten kanker.

Om een patient met Cryotherapie te behandelen gebruikt de specialist speciale “ijsgenerende naalden” waar onder hoge druk gas doorheen wordt gepompt. De punt van de naald bevriest dan volgens het Joule-Thomson effect. De “ijsbal” wordt heel precies gevormd en gepositioneerd door de specialist om de tumor en omliggende kanker cellen te vernietigen, terwijl de omliggende organen en gezonde weefsels gespaard kunnen blijven.

Hoe wordt Cryoablatie gedaan?

Er zijn 2 manieren waarop een cryoablatie gedaan kan worden. Afhankelijk van de specialist, de locatie en de grootte van de tumor wordt er voor een bepaalde manier gekozen.

1) Laparascopische Cryotherapie

Een laparascopische of sleutelgat procedure wordt gedaan door 3 of 4 kleine incisies. Een kleine camera wordt dan in de buikholte geschoven en de beelden zijn dan via een scherm te bekijken. Door de camera heeft de specialist een perfect zicht op waar hij de naalden moet plaatse. Ook kan hij op deze manier de “ijsbal” goed zien en controleren. De plaats en grootte van de "ijsbal” wordt ook gecontroleerd met doorlichtingsapparatuur om er zeker van te zijn dat de gehele tumor behandeld is.

2) Percutane Cryotherapie

Een procedure waarbij de specialist voordurend op beeld kan zien wat er gebeurt. Door middel van CT of MRI apparatuur en soms met behulp van echo, is de specialist in staat om precies te zien wat hij in het lichaam doet. Dit betekent dat hij de kleine camera niet nodig heeft. De apparatuur zorgt ervoor dat de specialist heel accuraat de naalden door de huid in de tumor kan plaatsen en daarna heel voorzichtig kan positioneren en controleren of alles is behandeld.